14.3.11

Homo ludens


On tottakai väärin että lapsia ei tule tavatuksi useammasti ja niinkin että he olisivat terveitä. Mutta kun viruksia ja muita pöpöjä on mielettömästi. Lapsen työ on leikki, mutta samalla ympäristö pommittaa virushyökkäyksin kuin mikäkin nettihuligaani verkkoja ja niissä asuvia pieni kaloja.

Näiden kuvien ottamisaikaan Japaniin oli iskenyt maanjäristys. Yritin selittää mitä uutiskuvat tarkoittivat, mutta pienet lapset eivät voineet tietää mikä on maanjäristys saati sitten tsunami, joka on käsittääkseni japania.


Lasten työtä katsellessa tulin ajatelleeksi minkälaiseen tulevaisuuteen heitä voi/pitää kasvattaa/kouluttaa. Meillähän ei ole maanjäristyksiä, hurraa! Sitten ajattelin että maapallon navat ovat nyt siirtyneet. Sillä tulee olemaan vaikutus.

Kerroin isommalle lapselle paikasta jossa asuimme kun heidän isänsä oli pieni. Siellä oli lähellä kalkkikaivos. Kaivoksesta löytyi yllättäen suuren männyn oksan sirpale, onkalosta, ja siinä oli valtavan isot hampaan jäljet. Otus on ollut jättiläismajava. Koska sellaisia on ollut, likka kysyi. Sanoin ajan, ehkä noin 250 000 vuotta sitten, ehkä enemmän. Silloin joka tapauksessa pohjoisnapa, jossa amerikkalaiset väittävät joulupukin sijaitsevan, oli eri paikassa kuin nyt ja täällä oli paljon lämpimämpää. Oikein paljon lämpimämpää, minä sanoin. Oikein kuumaa, kysyi likka. Vielä kuumempaa, minä sanoin.

Rupesin miettimään miten ihmeessä koulu osaa kertoa mitään tulevaisuudesta. Ei sitä pysty ennustamaan. Aivan mitä tahansa voi tapahtua.

Sitä minä en lapsille sanonut että tässä voi käydä aika ikävästi vielä. Siis ikävästi ihmiselle. Koska jos sen sanoisi lapselle, sitten pitäisi vastata kysymyksiin muista ihmisistä, kavereista, isovanhemmista, tädeistä, kummitädeistä ja -sedistä, äidistä ja isästä. Kaikista. Mikä on iso määrä ihmisiä?

Sitten ajattelin että eikös kasvatuksen tarkoitus ole kaikenlaiseen elämään. Filosofoiva isäni kyllä sanoi että mikään ei ole varmaa ja kaiken lisäksi kaikki virtaa. Sen lisäksi se sanoi jonkun Göötten sanoneen että kyllästyttävää on kaikkinainen harmaa teoria. Sitten äiti sanoi toisesta huoneesta että turhuuksien turhuus ja ne kumpikin rupesivat nauramaan.

Vanhemmat tuntuivat olevan suhteellisen luottavaisia elämäänsä. 1950-luvulla tulevaisuus oli jossain määrin vielä ennakoitavissa. Oli suhteellisen varmaa että uutta sotaa ei tule, ainakaan pian. Ne sanoivat että uutta sotaa ei tule, mutta mistään muusta ei puhuttu kuin sodasta.

Joka tapauksessa vanhemmalla likalla oli toinen käsi kipsissä ja kipeä ja kutiseva kuin mitä. Käskin likan sanoa käsivartensa iholle että lopeta kutiseminen ja heti. Kuulemma loppui. Mutta kädelle tiuskimista tulee jatkumaan vielä 3 viikkoa.

Nuorempi oli toipumassa keuhkokuumeesta. Leikki väsytti ja joskus oli pakko nukkua. Antaisin vaikka mitä, jos pystyisin kurkkaamaan noihin uniin. Lapsuuden unet olivat rajattomia ja sitä paitsi jatkuivat valveen aikana.

Edit 17.3.2011: P.s. Sain viimeinkin katsotuksi läpi lehtiä, blogeja, kirjoja, eli kaikkea sellaista missä puhuttiin/kirjoitettiin Japanin katastrofin merkityksistä. Nyt on sellainen tunne, että ehkä jotain on tapahtumassa. Tarkoitan asenneilmapiiriä ja sitä varsinkin täällä lännessä. Kuuntelin äsken Risto Isomäen ja STUKin Lehtisen (valitan, en muista etunimeä, mutta se ei ollut Lasse) Radio YLE 1:n Ajankohtaisesta ykkösestä. Siis uusinta tältä päivältä. Mieleen jäi STUKin vakuutus siitä että Suomen ydinreaktorit tarkistetaan ja se Isomäen puheesta, että Loviisan reaktoreihin voi vaikuttaa katastrofaalisesti esimerkiksi suuren myrskyn nostama tulva. Sitten katsoin YLEn blogeja ja tältä päivältä oli aina luotettavan ja paljon lukevan Jertta Blomqvistin kolumni. Tältä päivältä ja vaikka kyseessä on ”vain” Zizek, niin vaikuttaa siltä että siitä löytyy paljon asiaa. Joka tapauksessa vaaleihin ei ole paljon aikaa ja siksi energiapolitiikka on hyvin tärkeä asia. Ennen kaikkea lasten ja lastenlasten vuoksi.

12 kommenttia:

  1. Jospa tässä saisi nyt vähän aikaa huokaista lasten flunssilta ja muilta kuumeilulta. Säännönmukaisesti ne kiertävät kaksi kertaa vuodessa koko perheen.

    viime viikkoina itselle kehittyi niin paha silmätulehdus, että ihan mieli maahan painui. Nyt pääsin viimein lääkäriin ja juuri laitoin ensimmäiset tropit vaikuttamaan. Arveli tohtori, että olisi lehdenlukuallergiaa joka äityi tulehdukseksi saakka (painomuste). Taidan lähettää sairauskuluista laskun Hesarille.

    VastaaPoista
  2. Valto,
    Hesari saa varmasti aikaan juuri tuollaisia vaikutuksia! Noh, ei se nyt NIIN huono lehti ole, mutta ei tarpeeksi hyväkään. Lehden ominaisuutena pitäisi ehdottomasti olla kaikenlaisten silmäoireiden LIEVITYS, eikö?

    Minulla on krooninen silmätulehdus vasemmassa silmässä. Siinä on myös alkava harmaakaihi, joka etenee nopeammin kuin oikeassa silmässä. Kummassakin se on, ja Vaasan sairaanhoitopiirin "käypä hoito"-järjestelmä määrää sen "kypsyväksi" ennen kuin selviän epätasaisesta näöstä.

    Tottahan 60% ja 40% kaihi haittaa jo lukemista. Omituisia valoilmiöitä näkyy aina välillä.

    Ehkä minunkin pitää lähettää lasku Hesarille. Panisin tuulemaan ja menisin yksityispotilaaksi Vaasan sairaanhoitopiirin keskussairaalan silmäpolille, jos saisi Hesarin maksamaan sen!

    Jotain tuommoista pitäisi ruveta kehittelemään ja tasa-arvo nousisi kohisten.

    VastaaPoista
  3. Itseasiassa lopetin yli viikko sitten Hesarin kestotilaukseni. En siksi, että sen lukeminen kirvelee silmiäni (käyn joka tapauksessa kirjastossa sen lukemassa), vaan siksi, ettei kertakaikkiaan ollut varaa enää maksaa sen erääntyviä maksuja: 4x79€/v.

    Koko ajan käy elämä ahtaammaiksi elämisen kalleuden vuoksi. Kaikista pienistäkin "iloista" joutuu luopumaan, mutta ehkä ihmislajin tilanne tulee tulevaisuudessa niin olemaan laajemminkin. Ja ehkä jossain vaiheessa myös aidoista syistä, siitä esimerkiksi, että ymmärretään, ettei ole varaa enää tuhlata mitään elonkehässämme olevaa.

    Luin artikkelin (eilen HS/Elina Grundström) öljyhiekan keruusta ja puhdistamisesta Kanadassa ihmisen käyttöön. Olen siitä lukenut dokumentteja aiemminkin ja kauhistellut hulluutta mikä siihen liittyy, mutta kirjoittaja toi rinnalle senkin näkökulman, ettei Kanada ainakaan mikään diktatuuri ole, joten tuotteen hyödyntämisen kyseenalaistamisen luulisi olevan helpompaa.

    VastaaPoista
  4. Valto,

    ei lehteä olekaan pakko tilata kotiin. Ja kirjastot ovat hyviä laitoksia. Suuren osan omaa, aikuista elämää olen elänyt ilman lehteä. Ameriikassa ei tullut yhtään lehteä kotiin, mutta sen sijaan tehtiin lehteä. Se oli ehkä parempi niin.

    Täytyy katsoa tuo artikkeli, meni ohi silmien.

    Ei, Kanada ei ole diktatuuri, mutta varmaan sielläkin tunnetaan nuo ei-vaihtoehtoa -poliitikot, joita taitaa olla suurin osa. No, en usko että missään päin maailmaa poliitikoilla on juuri enää oikeata valtaa. Sitä käyttävät kansainväliset suuryritykset.

    Sotahan se on isoin ongelma ja sotateollisuus, joka sotia pitää yllä. Sen pahempaa tuhlausta ei ole.

    VastaaPoista
  5. Hih, Valto, ei se Hesarin painomusteesta johdu vaan sisällöstä!

    VastaaPoista
  6. Ja poijaat, mikäs se olikaan se muodon ja sisällön suhde?

    Sitä sietää miettiä. Jos pääsette johonkin tulokseen niin kertokaa mullekin!

    VastaaPoista
  7. Kauniit lapsenlapset! Sääli kun sairastuvat mutta onnekis ei liian vakavaa.

    Piti googlata 'homo ludens' - ainahan uutta oppii.

    Mielenkiintoista seurata kommenteja ja ylläys lukea Kanadasta ja öljyhiekan keruusta. Niin ei täällä ole poliittinen diktuuri mutta melkein voisi sanoa kansainväliset öljysuuryritykset ovat, miten ne kiristävät ja lahjoittavat poliitikot molemmalta puolelta tätä pohjoisAmeriikkaa. Ja nyt voi sanoa samaa näistä mailman ydinreaktoreitten puheista ja valheista!

    VastaaPoista
  8. Marja-Leena!
    Siellä Kanadan kouluissa ei vissiin olekaan ollut latinaa koulussa niin kuin meillä oli? Tosin vasta lukiossa joka jossain määrin vastaa teidän highschoolia.

    Klassisissa lyseoissa (pojille) ja tyttölyseoissa oli latinaa jo keskiasteella. Siis minun aikanani, mutta en ole varma miten on nykyään.

    Elsalla on ollut huolestuttavan monta keuhkokuumetta, mutta kuulemma virus-keuhkokuumeet ovat yleistyneet. Ja vastustuskyky viruksia vastaan kasvaa vasta hitaasti. Idan katkennut käsivarsi ei kuulemma ole kovin kipeä, mutta kipsi kutittaa. Kipsin on oltava paikoillaan vielä 3 viikkoa. Onneksi oikeakätisen flikan vasen käsi oli se joka meni poikki.

    Tuo Kanadan öljyhiekka oli minullekin yllätys. Ehkä teidän pitäisi pitää siitä enemmän meteliä! Meillä Euroopassa on ollut kyllä aika paljon meteliä nyt ydinvoimasta.

    Japanilaisparat. Tavalliset ihmiset tietenkin kärsivät eniten, se kai on selvä. Vielä tänäänkään (klo 11 perjantai-aamuna Suomen aikaa) ei näytä olevan selvää miten ydinlaitosten käy.

    VastaaPoista
  9. Hei taas, Ripsa! Kyllä sain pari vuotta Latinaa noin 13-14 ikäisenä mutta olen unohtanut melkein kaiken kun harvoin käyttää. Ei sitä tarjottu silloin kun meidän tytöt kävi koulua, vain ranskaa ja hieman saksaa. Ranskan kieltä luettiin 5 vuotta mutta ei se ollut niin hyvin opetettu siihen aikaan että osasi puhua ja sekin on huono kun en ole kielitaiteellinen! Onhan ranskankieli Kanadan toinen laillinen kieli niinkuin Suomessa on ruotsi.

    Muuten aivan outo ja hauska sattuma että tuli vastaan taas tuo Homo Ludens, täällä: http://www.booksfromfinland.fi/2011/03/homo-ludens-vita-brevis/

    Kanadan öljyhiekasta puhuen, niin se on aivan kamalaa ja aivan hävettää vaikka kovasti vastutetaan. Onhan Greenpeace syntynyt täällä ja on monta eri vihreitä ryhmiä niinkuin David Suzukin Foundation.

    Japani on paljon mielessä ja kauhistuttavaa! Orvoiksi jääneet lapset, kylmiä ja nälissään aivan itketyttää ja nekin ovat vaarassa ydin myrkytykseen. Toivottavasti tästä tulee muutos ja lopetetaan ydinvoimalaitokset joka paikassa! Nyt huolestuttaa kovasti jos ydin saasto tulee meille ja muillekin!

    VastaaPoista
  10. Marja-Leena,

    sitten se sinun koulusi on ollut samantyyppinen kuin meilläkin. Mutta teillähän vissiin highschool alkaa aiemmin kuin meillä. Ja saatte päästötodistuksen muistaakseni vuotta aiemmin, ainakin mun mies sai, joka kävi koulunsa Portlandissa.

    Ei minunkaan pojan aikana ollut latinasta puhettakaan. En muista mitä muita kieliä hänellä oli, ruotsi ja englanti tietysti, taisi olla saksa kolmantena. Sitten oli noita valinnaisia aineita.

    Minä sikäli muistan latinasta ehkä enemmän, koska isä oli latinan, historian ja suomen opettaja. En minä sitä koulussa oppinut, mutta kotona harrastettiin huvikseen suomentamista latinasta, runoja, Sapphon ja Catulluksen.

    Ihan totta, Greenpeace on sieltä teiltä. Olin jo unohtanutkin sen, vaikka olen joskus nähnyt siitä dokumentin. Mikä on David Suzuki Foundation? Siitä en muista kuulleeni.

    Täytyy olla että siitä öljyhiekasta pidetään teillä meteliä, ei se muuten olisi päätynyt uutiseksi Hesariin, siis Suomen suurimpaan lehteen.

    Ongelma taitaa olla nyt se, että ilmastonmuutos tekee tuloaan eivätkä rikkaat maat tahdo tinkiä elintasostaan. Siihen tarvitaan sitten ydinvoimaloita.

    Minä en tiedä miten asia ratkaistaan. Ihmisten pitäisi alkaa vähentää energiankulutustaan. Mutta aivan ensimmäiseksi teollisuuden pitää siihen ruveta, koska se kuluttaa energiasta suurimman osan.

    VastaaPoista
  11. Latinan koulutuksesi kuullostaa aivan hauskalta!

    Kysyit David Suzukista - lueppahan: http://www.marja-leena-rathje.info/archives/forces_of_nature.php.

    Foundationin sivu: http://www.davidsuzuki.org/

    Muuten nuorin tytär Erika on siellä työssä, nimi on aivan pohjalla!

    VastaaPoista
  12. Marja-Leena!

    Kyllä, latinankoulutukseni oli ennen kaikkea hauskaa! Opin isän kanssa kaikkea muutakin siinä ohessa, se oli hyvä tyyppi. Ihminen siinä missä muutkin, mutta isänä kyllä miltei täys-kymppi.

    Kiitos linkeistä. Täytyy tutustua. Hyvä että lapsesi seuraavat jalanjäljissäsi...

    VastaaPoista

Kommentointi on suotavaa, mutta ei pakollista