22.2.11

Huomenta, hra Treffidi!

Kevät toi treffidin?

Mies ulvaisi kesken aamiaista. Sitten minun piti vetää verhoa vähän ikkunan eteen, kun treffidin silmässä, jossa luki YIT tai Skanska, välähti ilkeästi.

Kysyin varovasti syytä miehen mielenilmaisuun. Se oli kuulemma vihlova ääni joka treffidistä lähtee kun se pyörii akselinsa ympäri. Minä sanon ääneeni, että treffidin kuljettaja tahtoo herättää meidät. Kaiken maailman logiikan mukaan on niin, että hän on oikeassa ja me väärässä.

Hän on nimittäin kitkutellut sen kuvittelemani akselin ympäri ainakin seitsemästä alkaen aamulla. Kello on vasta vähän päälle yhdeksän ja me syömme aamiaista. Epäilen että vimmatussa kitkutuksessa on kyse yleisestä moraalista tai ehkä sen osoittamisessa hyvin selvästi.


Koska meille ei tule paikkakunnan lehteä, en tiedä miksi tuo vinkuva otus on noussut tuonne päidemme yläpuolelle. Vesijumppakaveri valistaa, että vanhaan tehtaaseen tulee kuusikerroksinen asuintalo. En käsitä mistä siihen riittää asukkaita. Tässäkin talossa asuntoja on tyhjillään.

Viereisessä pöydässä uimahallin kahvilassa joku hörähtää ja puhahtaa samaan aikaan niin että sanasta tulee huijari ja pankrotti. Minulla ei ole märän tukan vuoksi kuulokojetta, joten kuulen tismalleen mitä tahdon.Näinä päivinä ainoastaan Länsirannikolla näyttää satavan lunta television sääihmisen mukaan. Tänä aamuna treffidi peittyi yhtäkkiä omituiseen sumuun. Se toistui sitten huurteena pitkin kaupunkia. Mutta lumi oli lievästi kellertävää. Päätin olla kiinnittämättä siihen liikaa huomiota, koska muuten puhkeaa yleinen vainoharhaisuus kaikkialla, leviää kuin kulovalkea ja ihmiset alkavat suhtautua lumeen epäluuloisesti. Ehkä se on jokin tauti, koska Tampereella lehti jo ilmoitti että lunta ei missään tapauksessa saa syödä, eikä varsinkaan saa antaa lasten sitä syödä.

Joka tapauksessa pitkin matkaa sai edelleen varoa putoavia jääpuikkoja. Yhdessä kohtaa oli talo, jonka kivijalasta purskahti ulos jääputouksia. Katsoin ylös ja huomasin että osa talon ikkunoista oli peitetty uusilla kovalevyillä, ikkunoissa oli teippiä, joissa luki jotain, mutta koko talossa ei näkynyt asuvan ketään.

On mahdollista että kaupungin on valtaamassa valon tullessa purkamis- ja rakennusvimma. Olen huomannut että se ei kovin yleisesti kosketa naisia, ainoastaan miehiä, joilla on haalarit päällään ja niiden selkäosassa on jokin logo. Varmaan taas YIT tai Skanska. Olin naivisti kuvitellut, että puutalojen purkaminen on nyttemmin kiellettyä, koska kaupungista saa hakemalla hakea rännikujia. Ne kuitenkin ovat pienten kaupunkien sydän. Tarkoitan tietenkin sekä esteettistä että eettistä sydäntä.


Katsoin tarkemmin naapuripöydän tuhisevaa miestä ja huomasin että hän lukee lehteä. Kaupunginjohtaja on jäänyt kiinni jostain, jota kai paremman puutteessa pitää nimittää korruptioksi. Sillä ei nyttemmin ole kovin paljon väliä, koska Suomi on muutenkin jo pudonnut siltä listalta, jossa ykköseksi pääsee vähiten korruptoitunut maa.

Silmissä alkoi välkkyä sahalaita. Se tarkoitti sitä, että on juotava kotikalja nopeasti loppuun ja lähdettävä kävelemään ulos ja toivottava että treffidien kuljettajia ei ole liikaa käryttämässä hengitysilmaa.

Kotipihalla lumi tuoksuu puhtaalta. Tajusin että treffidi on sen verran kaukana, että lumi saa pitää marmorimaisen valkoisen pintansa, sen tuoksu tuntuu, eikä siinä ole rikin katkua nimeksikään.

Käsittääkseni keltainen on rikkiä. Tai asbestia. On mahdollista että on hiihtoloma, koska lapsia ei näy pihalla. Mitähän he keksivät tekemiseksi hiihtolomalla? Ei minulla ole ollut hiihtolomaa sitten kouluajan, mikä sanoo jotain työhistoriastani, tai lähinnä sen olemattomuudesta.

Rupeaa satamaan lunta lisää. Aivan hiljalleen. Uusi lumi on vanhan surma. Ajattelen aivojen luomia kuvia lukemastani kirjasta. Tällä kertaa puhun kirjan vauhdittamana ihmisen omastakuvasta.

En yhtään tiedä enää millainen se on. Tarkoitan siis kenen tahansa omaakuvaa. Kirjan kannessa on kuva holtittomasti vapisevasta punapukuisesta naisesta, jolla on korkeat korot. Toivon että joku kumartuisi auttamaan naista ja ottamaan ainakin kengät pois jaloista. Alkaisi veri kiertää.

Kohta valo lisääntyy. Ihminen kiertää vuodenaikojen myötä, mutta jos kiertääkin vastapäivään?

6 kommenttia:

 1. Ei meinaa onnistua kommentointi!

  Mutta yritän vielä.

  Mistä tulee tämä rakennusnosturin nimitys "Treffidi"?

  Luin "Vapisevan nainen"-kirja-arvostelusi. Osaanko muuta sanoa kuin että olet kirjoittanut arvostelusi juuri niin, kuin ne pitäisi aina tehdä. Piti ihan "tykätä" facebookiinkin, jota en juuri harrasta minkään asian kohdalla.

  Olen ajatellut itse ainakin lainata tämän Siri Hustvedin. Kirjakerhossa se maksaisi 25€.

  Freud varmaan tulee tapetille jälleen, merkkejä hänen uusista tulkinnoistaan on näkyvillä. Siellä ja täällä viitataan Ukkoon, enkä usko, että se ihmismielen tutkimuksessa pahitteeksi on. Aika seuloo kultajyväset esille.

  Migreeni on paha tauti. Se iskee aika-ajoin minuunkin. Herkkien, suruvaippaisten ihmisten tauti?

  Nyt minulla on ollut toisenlainen päänsärky 2-3 viikkoa. Lääkärikierros ja tutkimukset eivät hälyttäneet aivoinfarkista tai muusta, kolesteroli on vähän koholla, mutta verensokerit, maksa-arvot, glygoolit ja kaaliumit ovat kohdallaan. Verenpainekin on mieluummin alakantissa kuin ylä-.

  Epäilen ylintä niskanikamaa: Se on 1993-4 laitettu paikalleen kolarin jälkeen pitkässä hoidossa johon kuului 2 vuotta kestänyt, jatkuva päänsärky ja kipukeskuksen "rauhoittaminen" ilkeillä piikeillä kurkkutorven lävitse selkäydinhermoon. Hui kun ihan pyörryttää vieläkin ne lukemattomat hoitokerrat KYKS:ssa!

  VastaaPoista
 2. Valto!

  Bloggerissa on ollut jotain häikkää, oli jo viime viikolla. Todennäköisesti ei ole sinun tai minun serveristä nyt kyse.

  Niin joo. Ajattelin panna tuohon treffidin. Se oli yhdessä parikymmentä vuotta sitten olleessa telkkarin tieteisjatkosarjassa, semmoinen puoliksi elävä ja puoliksi kone. En enää muista mitä kaikkea se teki, mutta pelottava se oli.

  Meidän poika oli semmoinen keskenkasvuinen, mutta sarja oli sallittu kaikenikäisille, se oli amerikkalainen. Siis jonkinmoinen tieteisjännäri. Koko perhe katsottiin sitä, kissatkin toisinaan.

  Yleensä kutsutaan perheen parissa vieläkin treffideiksi niitä maalla pellon laidoilla näkeviä tuorerehua sylkeviä "nostokurkia", mutta kyllä nostokurjetkin näyttävät treffideiltä.

  Minä kun en kuule, niin en kuule vinkunaa, mutta Leo ulvahtelee. Kissa ei ole äänestä kiinnostunut, se ilmeisesti ajattelee että kyseessä ei ole elävä otus.

  Onpa omituinen sinun päänsärkysi. Minulla jäi outo päänsärky jäljelle toissaviikkoisesta tosipahasta flunssasta Tampereella.

  Niskanikamat ovat kamalia. Minulla on kolmessa sellaisessa kulumia ja ne yksistään jo aiheuttavat päänsärkyä. Ei onneksi kovin usein. Minulla ne menivät rikki raskaiden kirjoituskoneiden hakkaamisesta vuositolkulla.

  Kuvittelisin että kolarivamma on kymmenen kertaa pahempi. Hyi olkoon mikä hoito!

  Mutta Hustvedtin kirja on hyvä!

  VastaaPoista
 3. ripsa,

  mahdatko tarkoittaa john wyndhamin triffidien kapinaa? mikä se nyt onkaan englanniksi ? the day of the triffids? triffidit olivat niitä isoja peikonlehtimäisiä kasveja, joilla oli kyky uskomattoman aggressiiviseen ja erittäin älykkääseen käyttäytymiseen.

  muistelen että triffideiltä pelastautunut ryhmä muodostaa isle of wightin saarelle jonkinlaisen uusyhdyskunnan.

  triffidistä on tainnut tulla synonyymi yhdelle jos toisellekin vihamieliselle ja vaaralliselle.

  VastaaPoista
 4. Meri,

  joo, oletan että juuri tuosta on kyse. Yritettiin Leon kanssa miettiä mikä sen nimi oli, mutta ei muistettu.

  Joka tapauksessa muodoltaan se oli juuri tuommoinen tuorerehunsylkijän ja nostokurjen oloinen.

  Kuulostaa hassulta että paikka olisi ollut juuri Isle of Wight. Sehän oli se saari, jossa olivat suuret rock'n'roll-festarit muistaakseni 1968, siis ennen Woodstockia. Minulla on muutama ystävä joka lähti sinne Tukholmasta, siis säästettyään rahaa ruotsalaisten paskaduuneissa.

  Minun oli säästettävä aina rahat seuraavan lukukauden opiskeluihin. Mutta sain kyllä sitten asianmukaiset raportit ja valokuvat, ynnä muutaman levyn.

  VastaaPoista
 5. Wight-saaren festivaalit olivat 1970 eli Woodstockin jälkeen. Esiintyjiä oli Jimi Hendrixistä Moody Bluesin kautta Joni Mitchelliin. Telkkarista ja videolta on tullut katselluksi niitä konserttiesityksiä ja festareiden tunnelmia.

  VastaaPoista
 6. Keiju,
  oli vai? Minulla on ystävä joka sanoi olleensa siellä vuonna 1968, ja että siellä olisi ollut juuri tuo porukka.

  Olen minäkin sen leffan nähnyt. Se on lyhyempi kuin Woodstock-leffa.

  VastaaPoista

Kommentointi on suotavaa, mutta ei pakollista