19.6.11

Ylimaallista valoa


Ei ole satanut pitkään aikaan. Mutta tämä on tilastollisesti Suomen aurinkoisinta seutua. Seurauksena on vain se että nurmikukat jäävät pieniksi. Vaikka mehiläisillä onkin hyvät lentoilmat, niin tuuli puhaltaa aina väärään suuntaan ja ne putoavat ruohon sekaan kun piti päästä orvokin kitaan. Täällä tuulee aina.

Viime viikolla on ollut kuunpimennys. Mutta juhlin sitä päivää ennen enkä siis nähnyt sitä. Täällä todennäköisesti ei olisi ollut pilviä edessä. Näinä aikoina viikkovillissä oleminen on erityisen helppoa, sillä seinäkalenterimme on Australiasta, eli siinä viikko alkaa sunnuntaista kun se meillä taas jostain syystä päättyy sunnuntaihin.


Olen myöhästynyt hammaslääkäriltä vain kerran koska olen kuvitellut että on tiistai, vaikka onkin ollut maanantai. Vai miten se nyt meni, väärin kuitenkin. Tuolilla kalenterin alla lojuu käyttämätön Stormossenin (biokaasulaitoksen) kalenteri, mutta siinä taas päivät ovat väärin. Siis kalenterin mukaan nyt olisi maanantai ja 19. heinäkuuta.

Ilmeni äsken että vuosi oli väärä, 2010. Sinänsä sillä ei ole väliä onko tämä vai viime vuosi. Mutta on pakko pitää lappuja ja lippuja jääkaapin ovessa, että muistaa edes jotain. Päivät on katsottava sitten joko lehdestä tai tietokoneesta. Tähän koneeseen ei saa suomalaista kalenteria, jossa olisi sunnuntai viimeisenä päivänä viikossa. Kalenteri on kyllä suomenkielinen ja siinä on oikeat kirkollispyhät.

Aivan taatusti valtionkirkko on sotkenut senkin jutun. Eikä ole toivoakaan valtion ja kirkon erosta niin kauan kuin liikenneministeri on kristillisestä puolueesta vai oliko se? Jotakin se ministeri oli jo höpissyt siitä, että homopareja ei saa vihkiä eikä heille saa antaa adoptio-oikeutta. Voi olla että asia ei kuulu liikenteen alaan lainkaan. Mutta on omituista että tasa-arvon vastainen ministeri saa häärätä hallituksessa. Pohjois-Euroopan maine menee.


Joka tapauksessa tulimme pari iltaa sitten kaupungin läpi oudon oranssissa ilmassa. Yksi tuttu sitten lähetti kuvan kaksoissateenkaaresta joka oli kaartunut kaupungin ylle. On täytynyt olla kosteutta jossain edes!

Valon ylimaallisuus senkun korostui kun ilta oli muuttumassa kesäyöksi. Meillä on valkoinen japanilainen paperilampunvarjostin. Se rupesi näyttämään kuunpimennykseltä. Vaeltelin työhuoneessa taivastellen.


Otin kameran yöpöydälle ja sille löytyi käyttöä. Japanilainen paperivarjostin, se kuunpimennys, alkoi näyttää yhä omituisempia värejä ja niille löytyi myös varjoja.

Viimeiseksi ennen nukahtamista aamupuolella lähetin toiveen rouva Kantorille (muotokuvapiirros kuuluisan matemaatikon vaimosta kohtalonköynnöksen ja posliinikukan vieressä), että hän ilmoittaisi minulle unessa, miten värien fysiikka toimii. Oletan että tässä ilmiössä on kyse fysiikan laeista, joita en tunne lainkaan.

Minulla on jossain täällä Pilvibongarin käsikirja, joka todennäköisesti selittäisi mitä ilmakerroksissa on tapahtunut ottaen huomioon kaksoissateenkaaret ja kaikki, mutta kirja on tietenkin poisjuossut. Ellei Lidia olisi niin ilmiselvästi kädetön, epäilisin, että hän on ruvennut katsomaan pilviä.

Ei siinä muuten olisi mitään ihmeellistä, paitsi sikäli, että hän on tähän asti ollut kiinnostunut ainoastaan nopeasti liikkuvista, värikkäistä hahmoista televisioruudulla. Kirjat ovat hänen mielestään täysin toisarvoisia. Puhumattakaan lehdistä, jotka ottavat tilan jonka hän tahtoo ihmisen sylistä. Kissa tuntee ja tietää aina arvonsa.

(Huom! kuvat saa hiirellä klikkaamalla niin isoiksi että rouva Kantor ja muutama muukin naisen nimi erottuu kuvista!)

6 kommenttia:

 1. Hyvää Juhannusta teille kaikille sinne, Ripsa!

  VastaaPoista
 2. Valto, samoin sinulle ja perheellesi, ynnä kansainväliselle juhlaporukalle!

  VastaaPoista
 3. Minä olen jo vuoden verran kirjoitellut kalenterini itse. Se on aika hauskaa puuhaa, lopultakin. Ja kuvia, varsinkin taidekuvia, voi poimia netistä omaan käyttöön mielin määrin. Ainoa missä joudun pummaamaan enemmän, ovat väritulosteet. Toki toisinaan siinä puuhassa huomaa, miten vaatimatonta tavallinen väritulostus vielä onkaan, vain harva laite kykenee tuottamaan jotakin sellaista mitä nuo mestarit siveltimineen ovat saaneet aikaan.

  Sitä kautta olen ymmärtänyt jotakin valosta - paljon enemmän kuin muuten. Vain koska ymmärtää, mikä on pielessä.

  Ei Räsänen liikenneministeri ole vaan sisä- ja kirkkoministeri. Sellaista yhdistelmää ei ole ennen kuultukaan. Niinpä jääkin vielä nähtäväksi, mitä vielä edessä onkaan, muutakin kuin mahdollinen aborttioikeuden heikentäminen.
  Vihreiden kohdalla nuo jutut näyttävät menevän niin, että aina kun he ovat hallituksessa, päätetään jostakin mahdollisimman epävihreästä politiikasta. Ellei se ole ydinvoimala, niin sitten nämä kirkkojohtoiset ihmisnäkemykset.

  Mieluisaa Juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
 4. Heli,

  Ja sinulle varmaan lepoa, sinä työtätekevä! Siis pyhiksi.

  Tuo kalenteripuuha on todellakin otettava harkintaan. Alkaa mennä mahdottomaksi kun ei millään pysy selvillä siitä missä mennään. Toisaalta minä SAAN olla viikkovillissä, koska en käy töissä.

  En tiedä mistä sitä siunaantuu näitä virastokäyntejä, hammaslääkäreitä ja muita. En muuten vieläkään tajua, miksi sunnuntai on viikon viimeinen päivä luterilaisille, mutta muille kristityille (?) ensimmäinen päivä. Täytyy suorittaa tutkimuksia siinä suunnassa.

  Se aussi, jonka kalenterin saimme, on kyllä täysi pakana. Silti oletan että taustalla on jonkinmoinen kristillisyys, siis kalenterien suhteen.

  Valo on muuten, Heli, elämäneliksiiri nro 1 kyllä ihmisillekin. Tänä vuonna kiinanruusu on tuottanut vasta yhden kukan. Viime vuonna se hurjistui pitkästä helteestä. Niin kuin Dersu Uzala, niin minäkin kutsun mielelläni kaikkia samalla nimellä. Dersulle ne olivat ihmisiä, tuuli, puut, tiikerikin. Kai sinä sen leffan olet nähnyt? Siis et ole voinut välttyä siltä?

  Tuon Räsäsen tapauksessa näkee miten ulalla minä olen noista poliittis-sosiaalisista kuvioista, siis oikeasti. Mieleen tuli liikenneministeri, koska muistaakseni Rouva Kristillisdemokraatti sanoi jotain sellaista, että islamilaisille on pystytettävä muuri. Ja samaan hengenvetoon ilmoitti että homoseksuellit eivät saa kirkollista vihkimystä tai siunausta tai jotain muuta eivätkä adoptio-oikeutta.

  Muistaakseni Rouvalla on hirveä liuta lapsia, joten ilmeisesti hän pyrkii sitten vähentämään lapsimäärää muilta - ja luulee vissiin että homoseksuaalisuus on tarttuva ominaisuus. Niin kai Hitlerin joukotkin asian ymmärsivät ja polttivat heitä paljon, vaikka eivät kai yhtä paljon kuin juutalaisia, mustalaisia, slaaveja, kommunisteja ja niin poispäin.

  Keskikesäksi tuli kriisi. Anoppi, 93 v., joutui sairaalaan ja sinne maapallon toiselle puolelle, mutta on nyt toipumassa. Isäntä juuri puhui äitinsä kanssa.

  Olisi ollut aika hankalaa jos hän olisi nyt joutunut lähtemään pitkälle matkalle, kun töissä on kiirusta. Meidän perheellä työt eivät taida loppua ikinä, vaikka onneksi 8-16-tahtia ei ole kummallakaan. Laps joutuu päivystämään omassa työpaikassaan vähän vaikka mitä, sellaisessa menisi hermot. Varsinkin kun kotona pyörii alle kouluikäisiä lapsia.

  Sitä olisi vaikea selväjärkisenä kestää. Ehkä suurin osa kansasta ei olekaan selväjärkisiä???

  Kamala ajatus! Voios hyvin, ystävä hyvä!

  VastaaPoista
 5. Minusta Räsäselle annetussa tehtävässä on jonkinlaista ironiaa jopa, kun rouva mainosti "koti, isänmaa ja uskonto", niin sai käskettäväkseen poliisin, pelastuksen, kirkon ja maahanmuuttoasiat. Ja ääsee keskustelemaan eduskunnassa Jussi Halla-Ahon kanssa, erityisesti.

  Luulen kyllä, että kalenteriin tuo viikon aloituspäivän muutos tehtiin erikseen jokunen vuosikymmen sitten. HYO sen tietäisi, kalenterinlaatimisoikeudellaan.

  Uzala - öh - no jääköön... joku päivä.

  Kriisit ovat kai juuri sellaisia, ettei niissä auta jäädä miettimään omaa selväjärkisyyttään vaan on vain elettävä ja toimittava parhaansa mukaan. Päivystyksessäkin.

  Mutta pärjäilemisiä!

  VastaaPoista
 6. Huomenissa tulee vieras Ameriikasta. Ei nyt tänne olemaan mutta lähistölle kumminkin.

  Pitää siis siivota edes viikon lehdet lattialta. Ja imuroitava. Raivattava keittiö. Kaikkea semmoista tavallista. Isäntä meni siivoamaan työhuonettaan, että siellä ylipäänsä näkisi jotain.

  Minusta on jotain todella hassua että Rouva Kristillisdemokraatti joutuu keskustelemaan Halla-ahon kanssa. Ehkä he tulevat toimeen oikein hyvinkin. Ei näistä oikein enää voi kehittää satiireja, ne tekevät sen itse.

  Anoppi on päässyt hoitokotiinsa takaisin. Mutta oli kuulemma vähän sekava. Kipulääkkeet ovat ankara juttu senikäiselle. Eivät olleet leikanneet. Se olisi ollut liian iso riski.

  Anoppi oli sanonut selväjärkisesti ennen päätöstä: olen elänyt hyvän ja pitkän elämän. Hän ei tahtonut iso leikkausta enää.

  VastaaPoista

Kommentointi on suotavaa, mutta ei pakollista