14.1.15

Kesken kaiken

Suosittelen tämän videon katsomista. Tosiupea nainen ja tottakai tietysti suomalainen. Ei aavistustakaan koska leffa on tehty, mutta Jenny-Jingo on syntynyt vuonna 1918.

Katsokaa!

http://youtu.be/1EtUx5HKG4w


6 kommenttia:

 1. Kylläpä oli hauska katsoa ja kuunnella sitä puhetta ja laulua ja naurua! On se ollut iloista väkeä, suomalaiset Amerikassa. Kunniaksi Suomelle!

  VastaaPoista
 2. Liisu,

  varsinkin nuo voimakkaat naiset ovat Suomelle kunniaksi. Ettäs nainen asettuu vastustamaan raiskausta ja sisko vielä tulee ja hakkaa vastenmielisen sulhon maahan. Hyvä!

  VastaaPoista
 3. Todella hauska. Kiva kuulla Fingliskaa pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
 4. Marja-Leena,

  sinä sitä fingliskaa olet varmaan enemmän kuullutkin kuin minä. Mutta muistan kyllä kun kuuntelin Ameriikan vieraiden puhetta pienenä lapsena.

  Olin ensin aivan suu auki, että mitä ihmettä nämä ihmiset puhuvat. Sitten kun oltiin oltu viikon verran yhdessä ja laitettu ruokaa, käyty saunassa ja uimassa, aloin ymmärtää mitä vieraat sanoivat.

  Ja luulen kyllä, että sukulaiset oppivat äkkiä uusia sanoja. He olivat olleet poissa usein vuosikymmeniä.

  VastaaPoista
 5. Muistan kun oltiin Suomessa sukuloimassa, ja käytiin enon luona kahvilla. Siellä oli myös Kanadasta täti ja setäkin käymässä. Serkkuni kuunteli kummastuneena heitä ja myöhemmin ihmetteli minulle että ne eivät osanneet puhua suomea eikä englantiakaan! Minun suomenkieli ei ollut aivan hyvä mutta ei se ollut fingliskaa.

  VastaaPoista
 6. Sellaistahan se oli, outoa melkein-kieltä. Pienen lapsen mielestä.

  Mutta sitten kun kävin isoisän kanssa kyläilemässä Uudessa Englannissa, niin minulla oli, siis 24-vuotiaana, ongelmia ymmärtää nopeasti fingliskaa puhuvia ollenkaan. Isoisältä piti koko ajan kysyä että mitä ne sanovat.

  Nyt huomaan ymmärtäväni kaiken mitä tämä Jenni sanoo, enkä tarvitse englanninkielistä tekstiä. Onhan sillä iso merkitys, että lapset eivät yleensä oppineet lukemaan ja kirjoittamaan sitä kieltä, mitä kotona puhuttiin, jos se oli entisen kotimaan kieltä.

  Pidän tuon Jennin hyväntuulisesta asenteesta ylipäänsä elämää kohtaan!

  VastaaPoista

Kommentointi on suotavaa, mutta ei pakollista