30.1.08

Karikatyyrejä


Mainostan taas YLEn radio 1:ä, jonka joku neropatti päätti muuttaa numeromuotoon että se olisi mahdollisimman hankala kirjoittaa. Mikä vika oli Ylen Ykkösessä?


Muistan joskus tavanneeni jonkun aamukahvilla Ylensyöjissä. Mukava paikka. Ei siellä tyhjiä puhuttu mutta jutut olivat hurjia. Joku kerran istahti alas ja kysyi että oletteko kuulleet että Kekkosella pää on hataroitunut. Ihmisten silmät menivät ympyriäisiksi.


Kuuntelin pari päivää sitten arkiston tavaraa. Siellä Kekkosta tituleerattiin Suomen ainoaksi valtiomieheksi. Puhujia olivat n.k. lastenkutsuilla kävijät, joita tuntui olleen kahta laatua, kirjallisuusihmisiä Sylvi Kekkosen ja nuoria vasemmistopoliitikkoja, Teiniliitonkin, Urho Kekkosen luona.


Mutta kun Neuvostoliitto kaatui, kaatui myös Kekkosen valtiomiehisyys, ja ryminällä.


Kuuntelin siis mahdollisimman tarkkaan. Kyllä siellä joku sanoi selvästi, että eivät Kekkoset nuorisoa kutsuneet sisäpolitikoidakseen, vaan olivat oikeasti radikaaleja.


En tiedä tietenkään tarkemmin ketkä kaikki kutsuilla ovat olleet, mutta nuoret puhuivat Kekkosista lämpimästi. Tuskin heistä kaikista on sittemmin maan mahtavia tullut, vaikka niin väitetään.


Kävin kioskilla ostamassa kissalle kermaa ja vilkaisin edessäni seisovan nuoren miehen kädessä olevaa iltalehteä. Siinä luki kissankorkuisin kirjaimin etusivulla että Ilkka Kanerva on ohjannut syntymäpäiviltään ulos sekä moottoripyöräjengin että pääministeri Matti Vanhasen. Otsikosta sai sen käsityksen että pääministeri ja moottoripyöräjengi olivat tulleet yhdessä.


Tietenkään Ilkka Kanerva tai Matti Vanhanen eivät ole valtiomiehiä. Sana tarkoittaa sellaisia ihmisiä, jotka tahtovat johdossaan olevan valtion kulkevan kohti onnellisempia päiviä.


Mitä yllä olevien ja useimpien muidenkin poliitikkojen mielestä olisivat onnellisemmat päivät? Siis meille kaikille. Tasapuolisesti.


Kädessäni oli sähkölaitoksen ilmoitus tavallista suuremmista korotuksista.


Syyksi sanottiin ilmastonmuutoksen vaatimat ohjausponnistelut. Ikävää jos yhtiö joutuu peräti ylitöihin ilmastonmuutoksen torjumiseksi, mutta miksi minun pitäisi maksaa, jos yhtiö ei ole ajoissa ilmastonmuutokseen reagoinut. Tietoahan on kyllä ollut jo vuosikymmenet.


Mutta siis ilmastonmuutoksen vaatimat ohjausponnistelut! Siinä on tiedotteen laatija viettänyt monta unetonta yötä saadakseen tekstiin ytyä.


Onnellista sen sijaan oli että piirtäjä Tex Averyn 100-vuotissynttärit huomattiin Ylen Ykkösen kulttuuriohjelmassa. Leffat ovat aivan toista luokkaa kuin nykypäivän (suomalaisetkin) animaatiot, joissa ei juuri neronleimauksia ole. Poikkeuksiakin varmasti on.


Avery oli aivan ansiosta aikoinaan yhtiönsä MGM:n vetonaula. Kaveriporukan huumori osuu aika lähelle Marx-veljesten anarkistista kohellusta ja elokuvien piirroshahmot ovat loistavia.


Averyn porukan työtapakin oli myös lähellä Marx-veljesten leffoja. Yhtiössä oli tietysti ankara työkuri ja kellokallet kävivät tarkastamassa milloin minkäkin työhuoneen menoa.


Tällä porukalla oli kumminkin vislaaja, joka ilmoitti että tarkastaja on tulossa. Kaverukset olivat hoilanneet ankarasti ja tanssiskelleet ja välillä vedelleet viivoja hahmoihin, joiden tiesivät joutuvan armotta roskakoriin.


Näitä ei tosin Suomen elokuva-arkiston haastateltava tiennyt, mutta innostuneelta kyllä vaikutti.


Ei minulla ole hirveän ikävä Kekkosta enkä kaihonnut tavattomasti Kanervan juhliin. Toivoisin vain aivan yksinkertaista asiaa. Että sähköyhtiö, kaupunki tai mikä tahansa taho ei enää ainakaan valehtelisi minulle.


Alan kyllästyä tähän moraalittomaan menoon.


Tahdon Averyn piirrettyjä kaiken kansan omistaman Yleisradion televisiokanaville. Ihan totta: Disney on tylsä häneen verrattuna! Tex Avery kuvaa (suomalaistakin) miespoliitikkoa yhteisen hyvän ponnisteluissa. Tuossa alun kuvassa.

21 kommenttia:

 1. Valtiomiehisyys mitataan sillä, kuka pissaa pisimmälle. Jos on kunnollinen kaari, on vielä paljon opittavaa. Jos urinaali valuu kengille, on jo lähellä täyttymystään. Se, jonka housut kastuvat päivän mittaan edestä, on jo presidenttiainesta.

  VastaaPoista
 2. Eli ilmastonmuutoksen suhteen pissakäyrä menee ihan eri lailla. Se joka onnistuu ohjailemaan vesimassoja ohi itsensä, kanssaihmistensä ja maansa tai maapallon, niin on kunkku.

  Urinaalit eivät ole yleensä tyttöjen käytössä, vaikka olen kuullut tuontyyppisistä kilpailuista siskojen ja veljien kesken.

  Pääasia tietysti on että kukaan ei ikinä anna periksi missään.

  VastaaPoista
 3. Mikä se nyt todellisesti on valtiomiehen käsite. Marjatta Väänäsestä sanottiin muinoin, että hän on eduskunnan ainoa mies.

  VastaaPoista
 4. Kaipa sitä patriarkaatin paineessa yrittää nainen olla mieskin, tahtomattaankin.

  Mutta siis valtio on outo juttu, todella outo.

  Lasken tuohon valtioon tuon velvollisuuden napisematta hyväksyä että sähköyhtiö, jota kaupunkikin omistaa, saa nostaa sähkölaskuni hirmuisiin lukemiin vain sen takia että ne idiootit eivät ole lukeneet että ilmastonmuutos on tulossa.

  Eivät kysyneet minulta. Mutta minä en olekaan valtiomiesainesta.

  Meillä läntisten kristillisten kansakuntien joukossa varmaan usein ajatelleen monenlaisia isä aurinkoisia ja aurinkokuninkaita, jotka ovat hyväntahtoisia ja lämpimiä kuin pullantuoksuinen isä.

  VastaaPoista
 5. Usko ja Pelko ovat samasta juuresta mutta toinen käyttää sadismia (pelko) ja toinen masosadokismia (usko). Emansipaatio on irtiotto molemmista, ei siis korvata usko pelolla tai pelko uskolla. Se on väärä kehä.

  Miehinen reaktio on siis sadistinen sillä mies pelästyessään (pissatessaan housuihin koska impo on jo ovella ja kaari lerppu) voimistaa miehuttaan ei voimalla vaan työntämällä vaarat (naiset/usko tulevaisuuteen) poispäin ja näinollen vahvistaa omaa reviiriä. Matriarka toimii kuten norsuemo, jolla kyky tankata vettä on huomattavan suuri (norsuemo urinoi monta minuuttia eikä lopu striili) ja näinollen sinnikkyys tai pidättäytyvyys on sitä sadomasokismia.

  Pitää suunsa kiinni, pitää pissat sisällään eikä välitä kaaren muodosta jos sellaista edes on.
  Nainen toimii siis voimalla ja sinnikkyydellä jos mies toimii sadismilla ja vallalla.

  Jo oli ammoniakkihajuinen juttu!

  :D

  VastaaPoista
 6. Sähköyhtiöt pitäisi valtiollistaa, kuten ne optioiden siunaamisen osalta osittain on valtiollistettukin ja antaa niille nimeksi Urea. Valtion kansainvälisen kilpailukyvyn sloganiksi voitaisiin tämän jälkeen muotoilla se, mikä se onkin: Urea iacta est.

  Samaa ihanuutta kokevat nyt helsinkiläiset. Kaupunki nostaa tonttivuokraa. 100 neliön omistusasunnon yhtiövuokra on kuulemma 900 euroa/kk.

  VastaaPoista
 7. Ei minulla nyt ollut tarkoitus tästä blogista vessaa tehdä, mutta kyllä tässä oli asiaa. Ja ihan oikeaa vielä.

  En ole koskaan tullut ajatelleeksi norsujen matriarkaattia, mutta kai sellainen voi olla olemassa. On siinä tömistystä, kun mammat painaltavat menemään pitkin savannia ja papat perässä.

  Muistelen että jotkut sellaiset hämärät jutut kuin kuntakalleusluokitukset muuttuivat yhdeksi ja samaksi koko maassa vuoden alusta. Tarkoitus on siis panna köyhä maksamaan kaikesta just yhtä paljon kuin rikaskin.

  Että se olisi tämän hallituksen tasa-arvotavoite?

  Vai ymmärsinkö väärin?

  VastaaPoista
 8. Nyt on pääasia myntin lyöminen. Ihmisiä huiputetaan. Kansa napisee ja maksaa. Niin on ollut ja niin on aina oleva. Kun pikkulaman aikaan 70-luvulla Helsingin energialaitos nosti sähkön hintaa öljyn hinnannousun takia, ihmetteli joku Hesarissa, että mistä hinnannousu, koska Helsinki tuottaa energiansa kivihiilellä eikä öljyllä. Kunnollista vastausta ei tullut. Vastauksessa vedottiin yleisessä hintatasossa pysymiseen ja lohduteltiin ihmisiä sillä, että kyllä kaikki hinnannousut koituvat kuntalaisten parhaaksi. Ennen ei koskaan puhuttu hintojen korottamisesta, vaan niiden tarkistamisesta. Rahastamista taidetaan edelleen sanoa palveluksi.
  Kuopion yliopiston vessan seinällä luki ennen "Urea iacta est" ja "Ei elämää ilman Stalinia".
  Tampereen ylioppilastalon huussin seinällä oli dialogi:

  - Isä, mitä on demokratia?
  - Se on kansanvaltaa, poikaseni.
  - Isä, mitä on kansandemokratia?
  - Se on pakkovaltaa, poikaseni.

  Nykyajan sanakummajaisia ovat kvartaalitalous ja globalisaatio. Viimeisin rahastamisen piiloilmaisu lienee ilmastonmuutos. Pieruja ostetaan ja myydään.

  VastaaPoista
 9. kalevi & co

  tunnustaudun tässä yhteydessä vessakirjoitusten keräilijäksi. minulle saa kernaasti toimittaa hyviä sellaisia.


  vanhan yliopilastalon vessa: kapitalismissa ihminen riistää ihmistä. sosialismissa asia on päinvastoin

  yhden englantilaisen naisklubin vessa: i'm still hot, it just comes in flashes now

  ravintola salven vessa: rikka silmässä vai riemu rinnassa?

  yliopiston filosofian laitoksen vessa: tarpeeton teoria on vähän samanlainen käsitehirviö kuin maltillinen fasisti

  vanhan kellarin vessa: koti on siellä, mihin krapulansa kallistaa

  cambridgen yliopistokampuksen naistenvessa: why worry about something that can kill you in ten years when there's so many things that can kill you today

  agricolan kirkon vessa: voi papin papanat!

  helsingin yliopiston kristiina-instituutin vessa: piilokivesfeminististä introspektiota täälläkin

  VastaaPoista
 10. Hyvä Meri!

  Olen huomannut sellaisen puutteen omassa olemisessani, että juuri vessassa istuessa ja mietiskellessä ei satu olemaan muistilappuvihkoa ja kynää mukana.

  Vessat ovat totisesti filosofisia paikkoja.

  Muuten, Kalevi, on aika kamalaa huomata että 30 vuotta sitten huijaukset olivat aivan samaa laatua.

  En tiedä ovatko muistoni ajan kultaamia, mutta minulla on sellainen tuntu, että 70-luvulla ihmisiä vielä sentään yritettiin suostutella.

  Nyt vain ilmoitetaan että ilmastonmuutos maksaa sinulle näin ja näin paljon.

  Itse asia on sama: totta ei voida puhua, ei millään ilveellä.

  Jonkun kerran yritin saada kuluttajaneuvojaa viemään valitustani pitemmälle jonnekin kuluttajaneuvontaan, mutta sitten flikka siinä konttuurissa huomasi että eihän hän voi, koska kaupunki omistaa tätä, eikä julkisyhteisöllisistä möhläyksistä saa valittaa kenellekään!

  Olen vieläkin hämmästynyt tästä käänteestä.

  VastaaPoista
 11. Meri
  Santahaminan varuskunnassa oli kyltti: hellien tunteiden osoittaminen ja kaulakkain käveleminen kasarmialueella kielletty. Vessan seinässä luki (sensuroin vähän): Myydään vähän käytetty ... tarpeettomana, TJ 150.

  VastaaPoista
 12. kiitos kiitos petri!

  tässä muutamia lähes filosofisia löydöksiä:

  huutokauppailmoitus kustavissa: jokainen maksakoon oman huutonsa

  yksityisen siivousfirman ilmoitus metro-lehdessä: kaikki nurkat nuohotaan

  vironniemen lastenneuvolan vessa: lapsesi haltuunotto alkaa ennen syntymää neuvolatarkastusten yhteydessä

  skansenin karhuaitauksen kyltti: älä ärsytä karhua, se ärtyy itsestään

  ilmoitus turun yliopiston väitöstilaisuudesta:

  filosofian maisteri nn väittelee lauantaina aiheesta korreloitujen elektronimateriaalien La(1-x)Ca(x)MnO(3), La(1-x)Ca(x)Fe(y)Mn(1-y)O(3) ja La(2-x-y)Sr(x)Mn(y)CuO(4) magneettiset ominaisuudet

  VastaaPoista
 13. Valamon luiostarialueella oli muuinoin kyltti, jossa kiellettiin tupakointi ja shortseissa esiintyminen. Sukupuolta ei mainittu.

  Helsingin keskuspuisto on runouden ystävän aarreaitta. Mitä sanotte tästä: "Jos lupaatkin armaalles tähdet ja kuun, anna paikallaan olla luonnon muun." (Muistinvaraisesti). Eräs neuvoa antava runo alkaa: "Älä tallaa nurmikoita, älä puita vahingoita." Joku älypää keksi kysyä, että mikä on Helsingin kaupungin pyhä eläin. No tietenkin nurmikoi. Ja kenellä mahtoikaan olla seitsemän harrastusta: brännvin och sex. Tämä loppu meni nyt iineksen blogin aihepiireihin, mutta menköön.

  On tämä loota yksi donnerwetter, koska joutuu kelaamaan takaisin, jos tulee kirjoittaneeksi nuo invat väärin.

  VastaaPoista
 14. Merin löydökset OVAT kauniita. Petrin sotilashuumori traagillista, oikein itkuista. Kalevin nurmikoi on varsinainen oivallus.

  Nämä olivat kirjallisuuskriittisiä huomioita. En nyt jaksa keskellä yötä kiinnittää huomiota intertekstuaalisuuteen, mutta niiden semioottinen merkitys on vähintäänkin merkittävä.

  Kalevi ei jaksa tätä lootaa ja minä en taas jaksa asetuksia. Kummallista, mutta kun itse kirjoitan tämmöiseen lootaan, niin kuin Mrs. Morbidin tai Hanhensulan, niin jos kirjainyhdistelmät (MIKSI siinä on rullatuoli?) kirjoitettuani oikein, loota pompahtaa alkuun, jossa sanotaan että kommenttisi on tallennettu.

  Ihan totta! Vannon ja vakuutan!

  VastaaPoista
 15. Kenes laulu se oli joskus 60-70-luvulla että "Älä tallaa nurmikoita, eiii!"?

  Oli pakko vielä lisätä inttääkseni että kyllä, kun itse lisäsin tämän oman kommentin, se kanssa pulpahti koko loota alkuun ja sanoi että vie jonkin aikaa ennen kuin kommentti ilmestyy! m.o.t.

  VastaaPoista
 16. kirjoitus- ja kielioppivirheet ovat hyviä keräilykohteita. ja pilkun paikkaa kannattaa miettiä:

  1. soi, sana kultainen 2. soi sana kultainen

  1. eats, shoots & leaves ( syö, ampuu ja lähtee ) 2. eats shoots & leaves ( syö versoja ja lehtiä )

  kuvakieliset lauseet ovat usein tahattoman koomisia:

  'talonpoikaisrakennukset laatikoiden jalkoihin'

  'yleisövessat sosiaaliviraston hampaissa'

  ammattinimikkeistä syntyy mielenkiintoisia tittelitehtailun kukkasia: iktyonomi, iteronomi, travelogi ja horologi.

  haluaisin kovasti suojella uhanalaista possessiivisuffiksia. juicen kaltainen 'ota minut sinun uniin' -lahjakkus saakoon olla possessiivisuffiksin poisjättäjä jumalan armosta.

  VastaaPoista
 17. Pyydän anteeksi.

  Tämä perhe lukuunottamatta Allu-kissaa sairastui influenssaan, ei siis mihkään tavalliseen nuhakuumeeseen.

  Jo näiden kommenttien lukemisesta tulee niin uskomattoman surrealistisia virus-unia että en nyt uskalla lukea vähään aikaan.

  Nimittäin herään niihin surrealismeihin ja rupeaa kirjoituttamaan ja lujaa, mikä on vaarallista.

  En uskalla edes vilkaista mitä on tullut sanotuksi viime yönä klo 4-8-välisenä aikana. Muistaakseni en juuri kirjoittanut kommentteja, vaan niitä unia.

  Yksi muuten oli semmoinen nurmikko, jossa oli valtava määrä valkoisia pieniä kukkia, semmoisia ihan tavallisia, en muista niiden nimiä nyt.

  Mutta ne rupesivat liikkumaan levottomuutta herättävällä tavalla. Luulen että uni sai alkunsa tuosta "Älä tallaa nurmikoita!", vaikka kukat eivät uhanneet ketään tai mitään, niin niiden ulkonäkö ja muuntuminen olivat kuin Salaisista kansioista.

  Normaalistikaan minulla ei ole mitään metamorfooseja vastaan, mutta kun se tulee hyvin todellisena vastaan todellisessa elämässä joka on unta, niin ei sen jälkeen kyllä nukuta.

  VastaaPoista
 18. Jostain syystä blogisi ei suostu asettumaan kirjanmerkkipalkkiini, mutta haetannooko tuo mittää. Olet kai moderoinut senkin (en tarkoita huonekalua) mahdollisuuden

  VastaaPoista
 19. Siis tohon selaimen Bookmark-osastoon?

  On siinä mulla myös mun oma, kun joskus pitää tsekata näyttääkse just siltä kuin näyttää.

  Vai mihin?

  Nyt en kyllä käsitä enää mitään. Ja sulla on Tulikettu? Ja en varmana usko että asetuksissa on mitään siitä. Mitäs järkeä siinä olisi?

  Onko muilla ollut jotain vastaavaa?

  Kalevi-raukka! Ei mitään muuta kuin ongelmia mun blogilta...

  VastaaPoista
 20. Niin juu. Löysin sinut kolmena kappaleena. Tässä kirjanmerkkipalkissa on näämmä mennyt aika paljon merkintöjä sikinsokin ja huiskin haiskin, kun siirsin tiedot Vistaan. Häätyy kokeilla, osaako se aakkostaa. Terve vain ja onnea. Teilläkö on kissa flunssassa ja sinä kuumehessa? Kertovat, että kun juo tarpeeksi mustaherukkaviiniä, niin paranee, ainakin krapulasta, jos osaa lopettaa.

  VastaaPoista
 21. Niin ja kissa siis aivastelee.

  On olemassa joitakin viruksia jotka kulkeutuvat yhdeltä lajilta toiseen (vrt. lintuinfluenssa), mutta niiden vaikutukset voivat olla aivan erilaisia kissoilla ja ihmisillä. Isäntä alkaa toipua, minä olen pahimmoillani, kissaa on tarkkailtava.

  Tuon siitä sait, Kalevi, kun hylkäsit isänmaallisen Linuxin ja päädyit jenkkien inhottavaan Vistaan! Miten hherrajjukelis joku ohjelma voi kirjoittaa mut kolmeen kertaan?

  VastaaPoista

Kommentointi on suotavaa, mutta ei pakollista