29.7.10

Kuuma tuuli


Ennen tätä kesää olen kokenut kuuman tuulen Italiassa. Samoihin aikoihin vuodesta. Kun asuttiin toskanalaisella kukkulalla, niin pelkäsin aivan hirveästi ukkosen lyövän vanhan rakennuksen tornimaiseen huippuun.

Ainakaan muut eivät ilmaisseet pelkoaan. Viime yönä näkyi pohjoisen taivaalla jatkuva räiske ja kuului kumu. Ihan tässä päällä ei ollut ukkosta niin kuin pari yötä sitten, jonka valvoin.

Tuuli on kuuma. Kun olin lapsi, aikuiset sanoivat, että ukkosen jälkeen tulee viileä ilma. Tähän kesään saakka niin on ollutkin. Mutta kun olisikin tuulenviri, mutta kyllä nuo ruohot pelkäävät jo kulottumista. Taipuvat ja ajattelevat kellastuvansa. Maailmassa on paikkoja joissa hiekka-aavikko tulee aivan meren rannalle. Merestä ei ole apua, sateesta olisi.Toskanalaisella kukkulalla ei ilmaisesti olisi ollut suurta uhkaa, koska Toskana on täynnä kukkuloita. Varuiksi peloteltiin talon lapset kertomalla, että vanhan nunnan haamu ilmestyy portaiden nurkkaukseen kun salama valaisee talon. No, ihan nuorimmille emme kertoneet.

Väittivät aamulla että olivat nukkuneet. Kovia poikia ja yksi kova likka.

Minusta linnut metelöivät paljon enemmän tänä kesänä kuin aikaisempina. Siis monena aikaisempana kesänä. Itse asiassa ne metelöivät enemmän kuin olen ikinä kuullut niiden metelöivän ja se on tosi kauan se.

Niillä ei ehkä ole ruokaa eikä vettä tarpeeksi. Joitakin poikkeuksia on.
Kuva: Jussi RipsaluomaRadiossa uhattiin että täällä kaukana lännessä asti joudumme haistelemaan Venäjän metsäpalojen savua tänään. Rutikuivaa on myös näillä vuorilla Oregonissa. Koko alue on kuivaa, siellä ruoho on oikeasti jo kellastunut.

Vuorilla on onneksi vartijoita ja uuden hallituksen aikaan vartiointia ja kansallispuistojen hoitoa siellä on lisätty.
Kuva: Michael O'BrienKuumuudesta on ehkä se hyöty että mehiläiset ovat saaneet mettä kerrankin tarpeeksi. Mesiangervot kukkivat suurellisemmin kuin olen ikinä nähnyt. Mutta mehiläisetkin tarvitsevat vettä ja sadetta ei ole tullut tarpeeksi.

6 kommenttia:

 1. Joo, ja ampiaisetkin kaipaavat vettä. Ne alkavat pyöriä ympärillä kun lasken palstalla hanasta vettä kastelukannuihin. Ukkosta ja sadetta on luvassa HS.fi sääkartan ennusteen mukaan näille nurkille juuri nyt, mutta mitään ei kuulu eikä näy. Huomisaamuna menen Joutsaan, oliskohan sielläpäin sadetta ja ukkosta.

  VastaaPoista
 2. Hesa on joutunut ilmatieteen laitoksen karttojen ulkopuolelle... Tai ehkä se on jotenkin rajalla tai jotain.

  Oltiin muinoin Pikkukoskella uimassa ja ostin kioskista limsaa ja eiköhän jumalattoman suuri herhiläinen rynnännyt juomaan limsaani, en huomannut ja se pisti huuleen.

  Talon ihmiset olivat varmoja että olen tapellut ja niillä oli hauskaa.

  Mutta amppareiden kanssa on todella syytä olla varovainen. Mitä Joutsassa on meneillään? Missä se ylipäänsä on?

  VastaaPoista
 3. Täällä Kainuussa Venäjältä tulevat savunhajut ovat aika voimakkaita ja kun katselin yöllä kuutamoa, sen ympärillä oli vankka verho eikä se ollut pilvisyyttä.

  Monen päivän kuumuuden ja kuivuuden jälkeen tihuutta nyt hyvin laimeasti vettä joka näyttää siltä, että haihtuu sitä mukaa pois. Asteita oli jo aamusta yli 20tänäänkin.

  Lapsille tällainen kesä on jotain jota muistella "lapsuuden kesinä". Joka päivä on käyty joessa rypemässä monta tuntia muiden kaupunkilaisten tavoin. Ja on ollut merkittävää havaita, että maahanmuutto on tuonut väriä myös rannoillemme, muutakin, kuin väkisin auringossa paahtamisen seurauksia.

  Kuulin kyllä jonkun sanovan aika rumastikin tästä ilmiöstä...

  Itse lapsineni en oikeastaan rannalla muiden ole jutellutkaan kuin maahanmuuttajien kanssa. Ja lapset ovat leikkineet heidän lastensa kanssa.

  Että kun en ole itse maailmaa päässyt reissamaan, on maailma reissanut luokseni. ("Jos vuori ei tule...")

  VastaaPoista
 4. Valto Ensio, niin se on kyllä minullekin, siis että lapsuuden kesät olivat juuri tällaisia, siis noin 50-luvulla. Heinäpellolla oli aina kuuma, ja kun hyppäsi järveen, niin sen vesi oli kuin keitettyä eikä viilentänyt lainkaan.

  Sitten kyy-raukat tulivat tapetuksi oikein urakalla, kun niitä oli liikkeellä etsimässä vettä. Tottakai meillä kaikilla penskoilla oli hirmuhelteestä huolimatta kumisaappaat juuri kyiden vuoksi.

  Tämä on nyt vähän enemmän hellekesä kyllä. Nimittäin mökin mittari juuttui yhtenä heinäntekoviikkona 27 asteeeseen, nyt osa elohopeasta pääsi ylemmäs viime viikolla, 32 asteeseen.

  Meidän pihan afrikkalaislapset näyttävät olevan aivan kunnossa, vaikka tuossa pihalla ei ole edes viilentävää vesipostia, jollainen kyllä saisi olla. Samoin aikuiset afrikkalaiset tuntuvat pitävän lämpötilasta.

  Mutta me kalpeanaamat puolestaan, ei tämä oikein meille käy...

  VastaaPoista
 5. Hei Ripsa! Sinä kun elelet taiteellisen genren ympäröimänä, niin mitä olet mieltä kittiläläisestä taiteilijasta, jo edesmenneestä Kalervo Palsasta? Entä miehesi?

  Tai voiko noin kysyä? "Mitä mieltä olet siitä ja siitä ihmisestä.."

  Hullu kysymys johon voi vastata monella tavalla, tai olla vastaamatta.

  Tarvitsen vain vähän keskustelua pohjiksi aiheeseen, joka liittyy huomenna (tänään siis) alkavaan jutunteko-pyöräilyretkeen jonka suuntaan Pohjoiseen ja vain Kalervo Palsa mielessäni päälimmäisenä. (Kirjoitin tästä juuri blogiini)

  VastaaPoista
 6. Leo on mökillä parastaikaa, mutta muistaakseni ei hänkään ole nähnyt Kalervo Palsan kuvia "livenä".

  Sen takia minäkään en uskalla sanoa mielipidettä hänestä taiteilijana. Siis olen nähnyt kyllä kuvia hänen töistään mutta siis en hänen töitään, joissa näkyisivät siveltimen viivat, kompositio, kaikki tällainen.

  Kyllähän Palsan aiheista näkyi että taisi olla ihminen joka ei oikein viihtynyt elämässään. Sinänsä kuinka moni viihtyy, ainakaan kokoaikaisesti.

  Minusta hän on ehkä jollain lailla sukua toiselle lappilaiselle, Timo K. Mukalle, vaikka kyse onkin eri taidelajista. Seksuaalisuudestahan näyttää olevan kysymys kummallakin. Mukalla näkyy myös maisema teksteissä.

  Sen käsityksen olen saanut että kumpaakaan ei ympäristö oikein hyväksynyt. En tiedä sanooko se erityisesti jotain Lapista vai yleensä Suomesta.

  Mutta Meri, eli unkuri on tavannutkin hänet ja miettinyt Palsaa vissiin enemmänkin. Kysäisepäs häneltä!

  VastaaPoista

Kommentointi on suotavaa, mutta ei pakollista