3.1.11

Merin meemi

Tämän löysin Unkurista, joka on tuossa sivupalkissa. Kamalan pitkä, mutta kun meemejä harvemmin tulee tehdyksi, niin olkohot nyt kerran sitten pitkä. Mutta fonttia en saa toimimaan niin kuin haluan. Näin kai tapahtuu koska liimasin tekstin Unkurista...
Tätä saavat jatkaa ihan ketkä tahtovat.
mitä sellaista teit vuonna 2010, mitä et ollut tehnyt koskaan aiemmin? 
Julkaisin pienen romaanin nimeltä Torpeedo. Sitä pyysi minulta pienkustantamo Ultra Art. Harkitsin asiaa pitkään. En vieläkään tiedä oliko myöntyminen järkevää. Jälkitunnelmat ovat sekavat. Kirjaa ei näy julkisuudessa, kirjakaupat juuri ja juuri ottivat tilauksiinsa. Alan tajuta miten älytön on kirjan/suomalaisen kirjallisuuden tilanne, siis kun itse näen, että sellainen on sitten se toinen puoli, kun olen ennen ollut vain kriitikko. Omituista puuhaa, ihan järjetöntä. Mutta kirjallisuutta ja kirjoja rakastan edelleen.
piditkö uudenvuodenlupauksesi ja teetkö enemmän ensi vuodelle?
En tee lupauksia en siksi pidä niitä.
synnyttikö kukaan läheisesi?
Lapsia tulee lisää veljenlikoille, mutta viime vuonna vain yksi. Vai oliko se toissavuonna? En paljon ole ilmeisesti kuljeksinut katsomassa ihmisiä.
kuoliko kukaan läheisesi?
Perheestämme kuoli Allu-cat, kuten poijaflikka sitä kutsui. Katselin kissan kuolemaa avuttomana, kyvyttömänä vähentämään 20-vuotiaan elinkumppanini tuskia. Kirjoitin Allun kuolemankamppailusta blogi-postauksen. Siinä ystäväni Anita sanoi hyvin: kun on kovaa syntyminen niin on myös lujassa hengenlähtö. Kuolema tulee kaiken aikaa lähemmäksi. Itsekullekin.
missä maissa kävit?
En missään ulkomaassa.
mitä sellaista haluaisit vuonna 2011, jota puuttui vuodesta 2010?
Kirjoittamisrauhaa. Tänä vuonna kirjan julkaisu sotki kirjoittamisen ja olen vieläkin aika lailla kyvytön istumaan ja tekemään kunnolla töitä. No, siis fiktion puolella. En aio rynnätä kirjoittamaan fiktiota suuna päänä, kirjajutut riittävät. Voisi sitä toivoa että saisi kirjoittamisesta joskus rahaakin, mutta viimeksi olen saanut siitä elinkustannukseni 1960-luvulla.
mitkä vuoden 2010 päivämäärät tulet aina muistamaan ja miksi?
En muista päivämääriä, paitsi lähisuvun syntymäpäivät, mutta en minä niitä tässä julista. 41. hääpäivä oli joulukuussa.
mikä oli suurin saavutuksesi tänä vuonna?
Ehkä se kuitenkin oli se kirja, vaikka tunteeni sitä kohtaan ovat sekavat. Se on vähän semmoinen lehtolapsi, mutta en tiedä miksi sitä ei voisi rakastaa. Juuri nyt se on tietysti vieroitettu ja kaikin puolin omassa varassaan, mutta voi sitä kantta ohimennessään julisteesta katsoa. Se on minun ottamani valokuva. Apropos, niin, valokuvat. Oli kova viime vuoden talvi ja nyt saattaa talvi ottaa ja jatkua edelleen. Tykkään talven valosta aivan älyttömästi ja sitä varten kamera on oltava mukana. Se ei ole vielä jäätynyt. On semmoinen tunne että minulla alkaa olla lumen taju.
mikä oli suurin epäonnistumisesi?
Kropan kanssa. Se ei suostu yhteistyöhön niin kuin ennen.
kärsitkö sairauksista tai vammoista?
Olen sodanjälkeisen pula-ajan sekundatuotantoa, joten luusto on aika heikkolaatuista. Perheellä ei ollut tarpeeksi ruokaa kun olin vauva ja isoisä oli patriarkka joka ilmoitti että mustasta pörssistä ei osteta. Hampaat ovat isoin vaiva ja kaameinta oli hampaan poisto joka tapahtui osin ilman puudutusta, koska leuka oli tulehtunut. Leikkaussalissa, nuoren kirurgin tekemänä, joka sitten jälkeenpäin ilmoitti että ei verovaroin implantteja tehdä. Hampaaton minusta tulee ihan kohta. Rupean syömään puuroja.
mikä oli paras asia, jonka ostit?
Löysin kirpparilta hyvät paksut villasukat joita on pidettävä sisällä. Parvekkeen ovi on vino ja falskaa. Minulla ei ole kärsivällisyyttä kutomiseen.
kenen käytös herätti hilpeyttä?
Lähinnä kai poliitikkojen. Ne joutuivat pitkin vuotta valehtelemaan niin läpinäkyvästi, että huvitti. Ehkä siitä tulee vielä muutos.
kenen käytös masensi?
En ole juuri tekemisissä ihmisten kanssa livenä. Byrokraatteja on pakko sietää johonkin mittaan, mutta ne ovat oppineet sanomaan lujan ei koko ajan, joten lähinnä en masennu vaan olen vihainen.
mihin käytit suurimman osan rahoistasi?
Suurin osa menee vuokraan. En ymmärrä miksi omistusasujat saavat verovähennystä omistuksestaan. Siis minä joudun pienestä eläkkeestäni maksamaan heidän asumistaan. Loppu menee ruokaan. Vaatteita saa Pelastusarmeijan kirpputorilta.
mistä olit oikein, oikein, oikein innoissasi?
Hyvistä kirjoista, hyvästä kirjastosta. Hyvistä ajattelusessioista oman kirjoittamisen keskellä. Mutta myös puurtamisesta, joka on aina osa työtä, pakollinen osa, mutta jokaisen jutun pitäisi olla niin hyvä kuin mahdollista. Rakastaisin elävää musiikkia, varsinkin konserteissa, mutta korvat eivät edes kuulokojeen avulla anna minun kuulla kuten ennen. Rakastan hyviä radion puheohjelmia, harvoin kuuntelen muuta kuin YLEn 1-ohjelmaa. Induktiosilmukan avulla puheesta tulee käsitettävää. Pelkkä kuulokoje ei riitä.
mikä laulu / levy tulee aina muistuttamaan sinua vuodesta 2010?
Ks. ylläoleva. Musiikkia soitan päässäni. Se on yleensä peräisin 1960-luvulta, jazzia, bluesia ja rock'n'rollia. Juuri nyt muista Dylanin biisin Subterranean Homesick Blues: It's all right, Mom, it's life and life only.
viime vuoteen verrattuna, oletko:
a) onnellisempi vai surullisempi?
Illuusiot ovat karisseet. Tarkoittaako se surua?
b) laihempi vai lihavampi?
Talvisin vähän painavampi kuin kesäisin. En ehkä ole ylipainoinen.
c) rikkaampi vai köyhempi?
Saa nähdä. Eläkkeensaajaa verotetaan paljon enemmän kuin palkkaa saavaa.
mitä toivoisit tehneesi enemmän?
Olisin tahtonut olla maalla enemmän. Mutta sitten aina muistan ne kaikki helvetinkoneet mitkä siellä pörräävät ja tulen toisiin ajatuksiin. Saisi liikutuksi vähän enemmän.
mitä toivoisit tehneesi vähemmän?
Olen suunnitellut liikaa ja tehnyt liian vähän. Joku balanssi olisi ehkä toivottavaa saavuttaa.
jos voisit mennä ajassa taaksepäin ja muuttaa yhden hetken menneestä vuodesta, mikä se olisi?
Olisin saanut kiinni yhden eläinlääkärin, joka olisi tullut antamaan kuolinavun Allulle ilman hirveitä yli 12 tunnin kärsimyksiä. Mutta tässä kaupungissa ei kukaan voi sairastaa ja kuvitella pääsevänsä lääkäriin myös. Ainoastaan rikkaat ihmiset pääsevät lääkäriin ja saavat hoitoa.
rakastuitko vuonna 2010?
Rakastuminen on hölmöä puuhaa. Useasti tapahtuvana katastrofaalista. Olen onnellinen siitä että en ole enää nuori.
mikä oli suosikki-tv-ohjelmasi?
Teeman Arbatin lapset. En ole lukenut sitä, mutta venäläinen TV-toteutus oli loistava. Ylipäänsä Teema on se kanava jossa on hyviä sekä sarjoja että elokuvia.
vihaatko nyt ketään, jota et vihannut viime vuonna tähän aikaan?
Eivät ole kohteet muuttuneet. Oikeastaan pitää sanoa mitä eikä kuka: inhoan öykkäröintiä enemmän kuin mitään. En oikeastaan vihaa. Öykkärit ovat pahimmanlaatuisesti sosiaalisesti sairaita. Kunnon psykopaatteja on vähemmän.
mikä oli paras lukemasi kirja?
Ei kirjoja voi panna suosituimmuus-järjestykseen. Syksyn hienoon uuteen tutustumiseen liittyy Gary Snyder, USAn länsirannikon toinen beatnik-kirjailija Lawrence Ferlinghetin ohella. Snyderilta ilmestyy suomeksi piakkoin runoja. Beatnikeille ovat modernit runoilijat paljon velkaa ja kyllä suomalaistenkin pitäisi niitä jo tuntea. Minä luen heitä kyllä mieluummin englanniksi. Runoudessa kielimuuri voi olla kyllä tiheämpi kuin proosassa, siksi suomalaisten pitäisi saada runonsa omalla kielellään.
mitä halusit ja sait?
Ne kirjat sain jotka halusin. Pääsin mukaan Maailmankirjat-blogiin, johon kirjoitin mm. neliosaisen esseen Gary Snyderista. Isäntä on kokki, joten päivittäinen sapuska on hyvää ja maistuvaa. Minä olen nimittäin anorektikko ja sellaisella on yleensä aina vaikeuksia ruuan kanssa, ei voi mitään.
mitä halusit muttet saanut?
Olisi pitänyt ehtiä puolukkamettään. Mutta säät olivat oikullisia ja kirjaa piti kirjoittaa (ja kirjoittaa ja kirjoittaa...). Nyt ei ole puolukoita. Kaupungissa elämisen varjopuoli on kunnon metsien sijaitseminen fillarimatkan ulottumattomissa.
mikä oli suosikkileffasi tänä vuonna?
Nyt en kyllä muista yhtään sellaista, joka olisi yli muiden. Ehkä niitä ei ollut.
mitä teit syntymäpäivänäsi ja kuinka vanha olit?
Ainakaan en juhlinut. Isäntä antoi kyllä lahjaksi kirjan. Ei käynyt ketään kylässä, mutta joku taisi soittaa. Täytin 65 vuotta. Jos saisin kansaneläkettä niin sitten olisin ruvennut saamaan sitä. Mutta työttömyyseläkettä kertyi hirmuiset vähän yli 1000 euroa, joten kansaneläke jäi pois.
mikä yksi asia olisi tehnyt vuodestasi mittaamattomasti tyydyttävämmän?
Hammaskaluston parempi kunto, ks. ylempää.
kuinka kuvailisit henkilökohtaista pukeutumiskonseptiasi vuonna 2010?
Konsepti on liian hieno sana pukeutumiselleni. Puen päälleni mitä kirpparilta on löytynyt. Mutta vaate ei saa olla epämukava, keltainen, vihreä tai ruskea.
mikä piti sinut järjissäsi?
Kirjoittaminen. Se on kyllä yhtä kärsimystä ajoittain, mutta paljon pahempaa on jos ei kirjoituta ollenkaan. Kirjoittamisen kylkiäisenä kulkevat aina kirjat. Minulla on ilo asua aika lähellä kirjastoa. Ja se on hyvinvarustettu.
kenestä julkisuuden henkilöstä pidit eniten?
Muutamasta kirjailijasta, jotka tunnen. Kaikkia en tosin ole nähnyt livenä, mutta aika monta olen.
mikä poliittinen asia herätti eniten mielenkiintoasi?
En voinut välttyä kuulemasta ja lukemasta että Suomi EI ole enää maailman korruptoitumaton maa. Ja syy siihen oli poliitikkojen kaikentasoinen kähmintä. En ole lähdössä ulkomaille, joten ei tarvitse hävetä silmiä päästään, mutta on kyllä hävettänyt.
ketä ikävöit?
Allu-cat ja hänen viisi vuotta sitten kadonnut veljensä Rudi tulevat edelleen uniin. Unissa ne ovat ihkaeläviä.
kuka oli paras tapaamasi uusi ihminen?
Että joku olisi paras, hänet pitäisi tuntea. Ehkä paras on löytökissamme Lidia, jota alamme vähitellen tuntea vähän paremmin. Se johtuu ehkä siitä, että Allu oli kuitenkin huushollin kunkku ennen kuolemaansa. Lidia on muuttunut paljon sitten Allun kuoleman, hänestä alkaa tulla persoonallisuus, pikkuinen lady-kissa.


      Kuvaa voi klikata ja vaikutus on ällistyttävä!

4 kommenttia:

 1. ripsa,

  toisten listat ovat aina parempia kuin omat.

  torpeedon lukemisen jälkeen ajattelin että sinulla on ollut kirjoittaessasi tietty tuntuma siihen, mitä olet halunnut sanoa ja millainen kirjasta pitäisi tulla.

  mutta loppujen lopuksi kirja aina vain syntyy semmoisena kuin se syntyy. eikä sitä voi harkitusti ajatella, että otanpa tuosta hiukan tuota, niin kirjaan tulee tätä ja tätä ja tuolta taas sitä, että saadaan sitä ja sitä.

  tottahan olet vuosien mittaan harjaantunut katsomaan, että esimerkiksi kerronnan ote säilyy ja että asiat todella kehittyvät, mutta kovin paljon ei suuntaa omavaltaisesti pysty muuttamaan.

  itkin aika paljon sitä lukiessa.

  ¤

  asioiden tärkeys riippuu varmasti ihmisen kulloisestakin elämäntilanteesta. mutta laajemmin ajatellen elämän tärkeimpiä asioita taitaa olla se, että koettaa auttaa läheistensä elämää helpommaksi.

  koska maailma on kumminkin sellainen paikka, että vähän täällä on heitä, jotka ovat sinulle tukea ja rakkautta antamassa.

  jos kykenet elämään niin, että annat sitä edes heille, jotka ovat sinun ulottuvillasi, niin kyllä silloin asiat ovat minun mielestäni hyvin.

  VastaaPoista
 2. Meri!

  Kyllä sinun listasi oli aika tukeva sekin. Näitä on joskus hauska tehdä, en kyllä tekisi joka viikkoa edes, mutta joskus.

  Obeesia lainasi puolestaan tämän minulta että nyt Merin meemi lähtee vyörymään!

  Kriitikko ei varmaan kirjoita sen paremmin kuin muukaan kirjoittaja, siis fiktiota. Katso nyt kumminkin Maailmankirjojen proosakeskustelua, siellä on kaikenlaista sielläkin. Esimerkiksi kirjoittajakouluista.

  VastaaPoista
 3. ripsa,

  ei tämä kyllä ole mun meemi; pöllin tämän zepalta, joka nyysi sen semiltä, joka kuppasi sen . . .joltakin muulta.

  yleisesti ottaen ihmiset ovat vastanneet aika lyhkäisesti. minulla menee helposti romaanin puolelle.

  terveisiä jäiden keskeltä - ensimmäinen avovesi on bokullassa, sekin jäätyy tällä viikolla.

  x meri

  VastaaPoista
 4. Meri,

  niinhän nämä meemit tahtovat olla ja tulla.

  En nähnyt tätä kuin sinulla joten siis kutsuin sitä Merin meemiksi, missä on myös kalevalainen alkusointu niinku pitääkin.

  Mutta olen lähdössä vesijumppaan. Eilen sateli lunta ja pitää varata aikaa siihen, että ovat onnistuneet lanaamaan jalkakäytävät sileiksi.

  Toinen jäätalvi teillä peräjälkeen. En ole varma Merenkurkun tilanteesta, mutta täällähän on usein jääteitä Ruotsiin asti.

  VastaaPoista

Kommentointi on suotavaa, mutta ei pakollista