Mikäli bloggeri suo, tuossa on NASAn tällä viikolla antama kuva jään määrästä Jäämeren päällä (muuten blogi on omituisen oloinen, mutta olkoon nyt vähän aikaa). Teksti kuvassa on englanninkielistä, se kuvaa tilannetta jossa jäätä on vähiten ja näyttää katkoviivoilla kuvan siitä millainen tilanne on ollut kesäisin aikaisemmin.
Adolf Erik Nordenskiöld (tai Nordenskjöld) on suomalainen tiedemies, joka kunnostautui varsinkin karttojen tekijänä ja keräilijänä. Parhaiten hänet kumminkin tunnetaan Koillisväylän purjehtijana. Hän kirjoitti löytöretkeltään aikamoisen määrän kirjoja:
1880: Om möjligheten at idka sjöfart I det Sibiriska ishafvet,
1880-1881: Vegas färd kring Asien och Europa I-II (suom. Vegan matka Asian ja Europan ympäri, 1-2. Viipuri 1881),
1881: Om norrskenen under Vegas öfvervintring vid Berings sund,
1882-1887: Vega-expeditionens vetenskapliga iaktagelser I-V,
1883: Studier och forskningar: föranledda af mina resor i höga Norden.
Keräsin nuo suomenkielisestä Wikipediasta ja hämmästyin että hänen tutkimuksiaan ei ole suomennettu kuin tuon parin niteen verran. Kuitenkin aika oli fennomaanien kulta-aikaa ja yksi sun toinen halusi profiloitua nimenomaisesti suomenkielisenä ja –mielisenä. Selityksenä voisi olla se että hän joutui maanpakolaisuuteen Ruotsiin koska oli suhtautunut liian vapaamielisesti Venäjän hallitukseen, mitä ikinänsä se sitten on aikoinaan tarkoittanutkin.
Ehkä hän oli ruotsinkielisesti suomenmielinen?
Kuten NASAn kuva osoittaa, Nordenskiöldin matka olisi ollut tällä hetkellä paljon helpompi kuin 1800-luvun lopulla. NASAn kuvassa ei ole Grönlannin jääpeitettä, koska Grönlanti on Pohjoisnavan maa-aluetta.
Sääli jääkarhu-parkoja! Samalla mieleeni muistuu elävästi Risto Isomäen sci-fi –romaani Herääminen, joka edesauttoi osin omaakin heräämistäni 2000-luvun alussa. Koillisväylän rantamilla olevat kalastajakylät kokevat ympäristökatastrofin, mutta he ovat ihmisiä suurimmalta osin. Ensin katastrofia joutuvat pakenemaan henkensä uhalla valaat, jotka ovat muutenkin hätää kärsimässä niin kuin suurin osa maailman valaista.
Suomalainen Maahenki-kustannus julkaisi vuonna 2003 hienon valokuvaopuksen nimeltä Vienanmeren luostarisaaren maitovalaat. Kirja on kansainvälisen joukon tekemä, mukana on venäläisiä, ruotsalaisia, suomalaisia, mukana on myös yksi suomalaistunut kolumbialainen.
Kirja ansaitsee lukijansa, joten en halua puhua sen tarinoista sen enempää. Ainoastaan ehkä sen, että Vienanmeren maitovalaat ovat edelleen uhanalainen laji ja sen että niiden tekemät äänet, musiikki, ja sosiaalisuus joka näyttää ulottuvan lajien yli, tekee niistä yhden maailman hienoimmista nisäkkäistä. Serkkujahan me olemme, vähintään.
Minua niin kuin monia muitakin täällä Pohjolassa eläviä hirvittää ajatus siitä, että Koillisväylä otetaan rahtiliikenteen käyttöön.
Olkoon vain että ekonomistit laskeskelevat, että rahtiliikenne Siperian pohjoispuolitse tulisi niin ja niin paljon halvemmaksi ja suomalaiset saisivat varmasti niin ja niin paljon jäänmurtaja- ja laivatilauksia liikenteen ympärivuotisesta lisääntymisestä. Maitovalaat ja herkkä pohjoinen merialue olisivat ilman muuta vaarassa.
Valaat syövät kalaa. Jo yksi Exxon Valdez-tapaus ja ympäristön tasapaino olisi jo järkkynyt. Minusta on aivan tarpeeksi työtä toivoa että Itämeren maat viimeinkin alkavat tehdä jotain oman meremme pelastamiseksi.
Isomäen skenaariossa meren pohjassa makaavat metaaniklatraatit aiheuttavat isoimman tuhon kun maapallon lämpiäminen käynnistyy todenteolla ja meriveden lämpötila nousee. Sehän on jo noussut ja Norjan pohjoisella rannikolla surraan sitä, että juuri pelastettu turska on taas vaarassa, koska niiden lisääntymisalueiden plankton alkaa ultraviolettisäteilyn myötä kuolla. Koko meriluonto tarvitsee planktonia. Silti Norjan valtio mietiskelee Lofoottien matalikon ottamista öljyn kairausalueeksi. Eikö tuosta öljystä nyt mitenkään voida päästä eroon?
Mutta metaani on kaiken elollisen tieltään tappava kaasu. Mitähän Kööpenhaminan ilmastokokouksessa saadaan tästäkin asiasta päätetyksi?